Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan volt, miként van, milyen lesz?

Hogyan volt, miként van, milyen lesz?

Egyetemi tanulmányai befejeztével Marton Gergely a Hajnali Sörfőzők sörfőzője újra belevetette magát a Beerselection blogba, folytatásként fogadjátok ezt a kis évértékelőt Gergő tollából.

A beszélgetés során Széll Gábor és Bárkai Péter a Beerselection tulajdonosai mondják el évösszegző gondolataikat és jövőbeli terveiket.
Kérdeztük a Beerselection dolgozóit kedvenc söreikről, így a cikk végén megtalálható erről egy nagyon rövid és lényegre törő kóstolójegyzet is ezekről a sörökről.

 

Először Széll Gábor válaszol a kérdéseimre

 

Hogyan kezdődött a Beerselection története?

Lassan 4 éve indult el a Beerselection sztori, először munka mellett egyedül vágtam bele a sörök online értékesítésébe, majd miután gyors felindultságból felmondtam a korábbi munkahelyemen, megnyitottam első kis üzletemet a Víg utcában. Egy idő után a feladatok túlnőtték a szabad kapacitásaimat, és tudtam, ha fejlődni szeretnék, akkor ehhez egy társra lesz szükség, ekkor csatlakozott a Beerselection csapatához Bárkai Péter. A megújulás új kapukat nyitott meg, aminek köszönhetően átköltözhettünk a jelenlegi József körúti üzletünkbe. Azóta egy teljesen új időszámításba léptünk, teljesen új történet vette kezdetét, ami már lassan 2,5 éve tart.


Ugorjunk is egy nagyot a sörök világába. 
Hogy látod, hogyan helyezkednek a hazai kisüzemi sörfőzdék?

Sok a változás, vannak lemaradók, illetve érezhető egyfajta eltolódás a magas minőség irányába is. Van néhány sörfőzde, amely kifejezetten a prémium kategória felé vette az irányt, és vannak, akik igyekeznek felvenni a versenyt velük, viszont ehhez óriási beruházásokra van szükség, amit nem mindenki tud kigazdálkodni. Pár éve még sokkal sűrűbb volt a mezőny, viszont az idei évben valamelyest már tisztábban látszanak a távolságok az egyes sörfőzdék között.


Jelentősen változott a sörök minősége az elmúlt pár évben, és ritkábban találkozni hibás főzetekkel. Ettől függetlenül továbbra is kisüzemi/kézműves termelésről beszélünk, amiben benne van a hiba lehetősége. Szoktatok a főzetekkel kapcsolatban visszajelzéseket adni a főzdéknek?

Ahogy számunkra is kifejezetten fontos a visszajelzés – csak így lehet fejlődni – próbálunk minél több visszajelzést adni a sörfőzdék felé is. Sokat beszélgettünk velük erről, és azt vettük észre, hogy nagyon kevés őszinte visszajelzés jut el hozzájuk. Az Untappd pontozás sok esetben hektikus, egy sörpremieren pedig az udvarias visszajelzés a jellemzőbb.

Mi hiszünk benne, hogy az őszinte kritikának nagyon fontosa szerepe van a fejlődésben, ezért is próbálunk minél több információt kiszedni a vásárlóinkból, illetve a saját tapasztalatainkat is továbbítani a sörfőzdék felé.

 

Ha már szóba került a minőség, akkor ti hogyan látjátok, a vásárló közönség hogyan fogadja ezeknek a prémium tételeknek az árait? Hiszen van, aki már azon sem lepődik meg, hogy 1500Ft egy 0,33l-es dobozos sör?

Úgy gondolom ebben a „Mad Scientist”-nek óriási szerepe van, mivel ők bevállalták, hogy mennek előre mindenáron, és átszakítják a határokat, mellyel természetesen az árakat is felhúzzák. Nekik sokat köszönhetnek a hazai kisüzemi sörfőzdék, hiszen a 2-3 évvel ezelőtti 800-900 Ft-os határt feltornázták egészen akár 1500 Ft-ig.

Természetesen ebben az is benne van, hogy itt Budapesten is minden folyamatosan drágul, ami prémium termék.

 

Mit gondolsz, hogyan viszonyul az emberek széles tömege jelenleg a kisüzemi sörökhöz?

Egyre szélesebb közönség ismeri meg a kisüzemi sörök világát, de ez még így is csak az út eleje. Ahhoz hogy valaki rendszeresen minőségi sört vegyen le a polcról, ez egy sokkal hosszabb folyamat, és itt van nagyon fontos szerepünk, illetve minden hozzánk hasonló sörszaküzletnek, kraft bárnak, ahol a fogyasztó kapcsolatba kerülhet a minőségi sörökkel. Az elején kicsit fogni kell minden vásárlónak a kezét, iránymutatást adni, hogy elkerüljék a csalódást, mert nem mindenki tud értékelni egy dupla IPA-t vagy egy Sourt a minőségi sörivói karrierje kezdetén.

 

Ebben szerintem az is nagy szerepet játszik, hogy a hazai kisüzemi sör világára rárúgta az ajtót a külföldi nagytestvér is, mellyel nagyban tágult mindenkinek a horizontja. Eljött ebben az évben a kollaborációk ideje, illetve az is, hogy ezeknek a söröknek az árai már igencsak verdesik a plafont. Nálatok jelenleg hogyan áll a mérleg a bolt szortimentjét tekintve hazai, illetve külföldi sörök számában?

Jelenleg 60%-a a felhozatalnak magyar, illetve 40%-ot tesz ki a külföldi sörök aránya. A jövőben is ezeket a számokat szeretnénk tartani, mivel szeretnénk támogatni minden hazai kisüzemi sörfőzdét, és erősen hiszünk abban, hogy a sör minél frissebb annál jobb, és ezt legegyszerűbben így tudjuk megkapni.

 

Fókuszálva tovább a sörökre, a következő kérdésem az volna, hogy melyek azok a sör típusok, amelyek vezetik az eladási listát és leginkább kedveltek a vásárlók oldaláról?

Természetesen az IPA még mindig a legkedveltebb stílus, főleg a New England IPA az, ami leginkább vonzza az embereket. Az IPA mellett erősen növekedett a savanyú stílust kedvelők tábora is. Itt sok olyan fogyasztó is akad, aki kifejezetten nem is kedveli a sört viszont ebben a stílusban megtalálta a saját szomjoltóját.

Ami kifejezetten új, de nagyon szeretett vonal az a mézsörök szortimentje, amit a Mead Scientist készít, illetve ami szintén most kezd szélesebb kört meghódítani, az a hordó érlelésű sörök különleges világa.

 

Ha már megemlítetted a hordóérlelt söröket, akkor ezekkel kapcsolatban érdekelne, hogy ezekről mit gondolsz? Sok belőlük 0,75 ös palackban érhető el, illetve igencsak magas áron, amihez nem igen szokott szerintem még az átlag kisüzemi sörivó sem. Lehet ezek fognak a jövőben az ünnepi asztalon virítani a pezsgős és boros palackok helyett?

Sokszor tapasztaljuk, hogy ezeket a nagy palackos kiszereléseket kisebb társaságok veszik meg mert 1 fő számára túl nagy feladat lenne.
Másik fontos faktor, hogy gyakran savanyú vagy más eltérő különleges ízvilágú sör kerül 0,75L-es üvegbe, amely alapból is egy nichet céloz meg. Nagy a felelősség a sörfőzdéken is ezekkel a sörökkel kapcsolatban, hogy mindig olyan nedű kerüljön bele a palackba, ami 100%-ban megéri a pénzét a vásárlónak, mert itt is előjöhet a korábban említett csalódás faktora, ami végleg eltántoríthatja 1-1 főzdétől a fogyasztót.

 

Milyen munkálatok lesznek még, amik rátok várnak itt a felújított üzlethelységben?

Szeretnénk véglegesíteni a dekorációnk kialakítását, illetve rendezni sorainkat a karácsonyi hajtás után. Az év végén végre felkerült a Sörcsapmenünk, ami egy fontos pontja lesz üzletünknek a jövőben. Emellett az újonnan felszerelt csaprendszer hamarosan az 1L-es üvegeinkkel (growler) is kompatibilis lesz, így a korábban már megismert elviteles lehetőségünket hamarosan újra igénybe tudják venni vásárlóink.

 

A végén pedig rád fókuszálva az volna a kérdés, hogy számodra mi az a két legkedvesebb sörtípus vagy kifejezett sör, amit a hétköznapokban is szívesen fogyasztanál?

Számomra az egyiknek egy kis háttér története is van, ami a BPBW-n esett meg velem. A Horizontos srácok többször is próbáltak rávenni, hogy kóstoljam meg a frissen kiszerelt Hazy Queen-t a fesztiválon. Sokáig vonakodtam, hiszen a BPBW-re nem kifejezetten magyar söröket kóstolni mentem, és legfőképp nem azért, hogy egy sört sokadjára újrakóstoljak :D Végül beadtam a derekamat és nem bántam meg, a nap egyik legjobb NE IPA-jat ittam.

Másodikat már nehezebb választani, mivel számtalan különleges sört kóstoltunk 2019-ben is. Viszont, ha muszáj választanom egyet, akkor a füstös söröket emelném ki, ez a típus kifejezetten közel áll hozzám, ezen belül pedig nagy kedvencem a bambergi Schlenkerla Rauchbier – Urbock.

 

Most pedig Bárkai Pétert kérdezem:


Hasonlóan Gáborhoz, tőled is megkérdezném, számodra hogyan kezdődött a Beerselectionös pályafutásod?

Talán onnan lehetne kezdeni a történetet, hogy én 2 és fél éve már az Unilever planning osztályán dolgoztam. Nagyvonalakban itt a feladatom az volt, hogy egyensúlyban legyen a gyártás, illetve az eladás, természetesen, ha ezek közt nem sikerült egyensúlyt teremteni, jött a büntetés. Havi ciklusokban gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kellett végig zongorázni a társosztályokkal, minimális kihívást biztosítva. Klasszikus multis spirál, nagyjából 1 évet eltöltesz az adott pozícióban, majd kicsit fentebb tolnak, ahol a munka 80%-ban ugyanaz, csak lényegesen nagyobb felelősséggel fog járni, viszonylag kevés kompenzációval. Ahogy telt az idő, már nem éreztem magamban újító kedvet, és tudtam, hogy ez nem az én stílusom, komolyan ráuntam a munkámra.
Kaptam egy hírlevelet a Beerselectiontől, amiben az egyik képnek a felbontásával nem igazán voltam megelégedve :D. Szóvá tettem Gábornak, hogy cserélni kellene, nem mutat túl profin. Elkezdtünk beszélgetni, hogy hol tart jelenleg a Beerselection, milyen tervei vannak a jövőre nézve.
Ekkor vetődött fel, hogy a kis üzletből át lehetne költöztetni egy nagyobb üzlethelyiségbe, és szélesíteni a palettát, mivel, ha most ő nem csinálja meg, akkor előbb utóbb más fogja. Leültünk nagyjából kétszer, beszéltünk még háromszor telefonon, majd picivel több mint egy hónap múlva már meg is született a Kft és a bérleti szerződés az új hellyel. Ekkortól lettem én is teljes tagja és tulajdonostársa a Beerselectionnek. 
Hozzá tartozik a történethez, hogy lassan 17 éve ismerjük egymást, dolgoztunk és laktunk is együtt, így abszolút képben voltunk mindketten, hogy milyen kvalitásokkal, tulajdonságokkal és munkamorállal bír a másik.

Ezekután szimultán dolgoztam mindkét helyen, de ebbe iszonyatosan belefáradtunk mindketten Gáborral, és háromnegyed év elteltével beadtam a felmondásomat az Unilevernél, amikoris felajánlották nekem az előzőekben tárgyalt előléptetés lehetőségét. Onnantól kezdve kizárólag a Beerselectionben folytattam a munkát.

 

Te hogy gondolod, hogyan fejlődtek a hazai kisüzemi sörfőzdék sörei mint minőségben mint stílusukban?

Minőségileg óriási előrelépés látható a hazai kisüzemi életben, gyakorlatilag minden főzde rendkívül nagyot fejlődött megbízhatóság tekintetében. Sok helyen beszélnek költözésről, bővítésről, és sok helyen folyamatos az eszközpark fejlesztés, melynek érezhető hatásai vannak a sörre.

Látszódik rajtuk az akarás, a fejlődni vágyás, és ez a fajta ambiciózusság meg is jelenik a sörökben, hiszen régebben jóval gyakrabban előfordult, hogy egy palack be volt durranva, esetleg jóval hamarabb lett oxidált, mint az elvárható lett volna. Ilyenek viszont mostanság már ritkán fordulnak elő szerencsére, és így számunkra is nagy megkönnyebbülés ez, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy kellemetlen élményben lesz része a vásárlónak amikor otthon rábont egy nálunk vásárolt sörre.

Fontos megemlíteni az alu doboz megjelenését is, mivel egészen más maga a megítélése mind főzde szempontból mind vásárlói oldalról tekintve.

 

Hogy látod, hogyan fogadják a vásárlók az egyre szélesebb körben terjedő dobozos kisüzemi söröket?

Valószínüleg, ha egyre több főzde áll mögé, és a top 5-6 sörfőzde már folyamatosan jelenik meg dobozolt tételekkel, akkor ez a vásárlók körében is elfogadottabb dolog lesz. És ha már ez adott, akkor onnantól kezdve kommunikálni is egyszerűbb lesz a vásárló felé, jelenleg még egy picit ódzkodnak tőle az emberek.

 

Ha azt nézzük, azért mégiscsak az üveges sör számít prémiumnak, bármilyen sörről is beszélünk, a dobozos pedig marad a praktikus megoldások csoportjában. Mit gondolsz, hogyan fog ez alakulni a jövőben?
 
Sok doboznál már használnak külföldön dombor- illetve alap színes nyomást, melyekkel nagyon szép kinézetet tudnak kölcsönözni a terméknek, illetve magának a grafikáknak is nagyobb felületet enged a doboz némely esetben. Alapvetően kisebb helyet foglal, kevésbé sérülékeny, így szállítása sokkal egyszerűbb, környezetkímélőbb, ezáltal olcsóbb, így a mi dolgunkat is nagyban megkönnyíti. Úgy gondolom, hogy azt, aki saját magának vásárol sört könnyen meg tudják győzni az aludoboz előnyei - nem jut be fény, kevesebb oldott oxigén, stb – azonban, ha az ember ajándékba vásárol, a HORECA piacról nem is beszélve, a palack mindig is előnyben fog részesülni.

 

Hogyan viszonyulnak a vásárlóitok a folyamatosan emelkedő átlagárakhoz? Érzékelhető bármilyen változás, vagy nincs komolyabb árérzékenység?

Ami ezen a téren egy nagy áttörés az az, hogy sikerült elhagyni az 1000 forintos határt főleg az egyszeri vagy limitáltabb, extrább főzeteknél. Sokszor természetesen úgy kell ezekre tekintenünk, mint amit nagy odafigyeléssel egy kisebb csapat szerelemből csinál, nagyon komoly mennyiségű munkaórát beletolva, és sok esetben alkot valami különlegeset a fogyasztók számára. Ezért szerintem hajlandóak a mi vásárlóink is kiadni magasabb összeget mivel szeretnék támogatni a főzdéket, hogy a jövőben is tudjanak kiváló söröket inni.
A másik oldalon pedig meg kell említeni, hogy sajnos minden drágul, de reménykedjünk benne, hogy egy ilyen folyamathoz az is társul, hogy a vásárolt termékek és szolgáltatások minősége is emelkedni tud.

 

Mik számodra azok a fontos események, amiket az évek folyamán tartottatok, illetve milyen jövőbeli terveitek vannak?

Előszőr is újra indítottuk a hónap sörfőzdéje programsorozatunkat, mely kiemelt figyelmet fog élvezni az elkövetkezendőkben. Szeretnénk minél több vidéki főzdét megismertetni a közönségünkkel, tudjuk, hogy rendkívül nehéz a pesti főzdékkel Budapesten versenyezni és teret nyerni.

A következő, ami szerveződik az az ország söre kampány, ami jövőre januárban indul újra útjára. Szeretnénk neki egy nagyobb média visszhangot is adni, mellyel még több emberhez eljuthat az információ, segítve ezzel a kisüzemi piac növekedését. Úgy gondoljuk, hogy szép ívben fejlődött a verseny színvonala az elmúlt pár évben, de természetesen 2020-ban is picit alakítottunk a történeten a tavalyi visszajelzések alapján.

A galéria elkészültével folyamatosan szeretnénk sörkóstolókat, eseményeket tartani, ezzel is közelebbről megismertetni a vásárló közönséget a kisüzemi sörök világával.

Idén év közben is fogunk adománygyűjtést szervezni, nem csak karácsonykor. Egyértelműen látszik, hogy az ilyen megmozdulásokat támogatják, szeretik az emberek, az idei gyűjtésre hibátlan, új játékokat, írószereket, tisztálkodószereket is kaptunk, ami egy rendkívül király dolog szerintem. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a szándék nem csak az ünnepek közeledtével él az emberekben. Karácsonykor rengeteg adomány gyűlik, év közben azonban gyakran kerülnek bajba ezek a szervezetek, ezen szeretnénk egy kicsit segíteni a jövőben.

 

Végezetül tőled is megkérdezném, hogy mi az a két sör, amit bárhol, bármikor szívesen megbontasz?

Az első mindenképpen az Uradalmi Sörmanufaktúra IPARozs söre. Dáviddal jó viszonyt ápolunk, egy hihetetlen szimpatikus hangulatú csávó! Magán a recepten mindig változtat valamit, eddig bőven előnyére.

A második pedig legyen a Balkezes Bagoly, szerintem a legtöbb embernek nem kell bemutatni sem a főzdét, sem az említett tételt.

 

Mi az, amire egyáltalán nem fanyalodnál?

Főként a bajor búzasörök amiket nehezebben fogadok be, alapvetően az édességükkel nem vagyok kibékülve, de a banános ízvilág sem segít a dolgon.

 

Szerinted mik lesznek a jövő év sztár stílusai a kisüzemi sörök területén?

Biztos vagyok benne, hogy a savanyított sörök nagyot fognak menni idén is, további bázist találva, főleg az új stílust képviselő pastry sourokban hiszek. A New England pedig továbbra is marad a sor elején.

 

Köszönöm szépen mindkettőtöknek, hogy időt szakítottatok a karácsonyi hajtásban erre az évértékelő beszélgetésre, és remélem minden, amiről itt beszéltünk létre is fog jönni, illetve beindul.

 

A kóstolt tételek és gazdáik, 10-es rendszerben pontozva, amiről itt írtam bővebben:

Széll Gábor:

Horizont - Hazy queen NeIPA 
Friss füves, sok trópusi gyümölcs, mint mangó, papaya, maracuja. Kortyérzet kicsit kaparós.  6+p

Schlenkerla rauchbier – Urbock
Vágható füstösség, erős füstös aromák. Némi komló keserű és karamell édes, de elvesznek a füst kavalkádban. Szélsőséges sör. 4p

Bárkai Péter

Uradalmi Sörmanufaktúra – IPARozs
Ködös kinézet, Neipa aroma intenzitás. Sok trópusi gyümölcs viszont mellette elhelyezkedik egy kevés komlókkeserű, illetve maga a rozs is ad egy alapvetően kaparósabb kortyérzetet. 6+p

Balkezes – Bagoly – Baltic porter
Melengető alkohol, likőrös, meggyes, csokis, kávés aromákkal kényeztet. Kellemes sima kortyérzet csak az alkohol szab gátat. 6p

Lénárt László

Mad Scientist – Hazelord DDH DIPA
Elsőre eléggé fülledt volt a sör, később előtörtek a füves, fenyőtűs komló aromák. Komlókeserű közepes intenzitású, ami a stílusnak nem tesz rosszat. A korty érzet kellemes viszont gyorsan elillan minden aroma a kortyban. 6p

Balkezes – Greyjoy DIPA
Amit ígér azt be is váltja. Szépen harmonizál a bergamot, a komló, illetve az earl grey tea. Nem lóg ki semmi csak kicsit az alkohol, de egy DIPA esetében ezen nem kell persze meglepődni. 5+p

Ivanics Balázs

Rekettye – kettlesourus - Sour NeIPA
Illatra és kezdő aromára erjedt citromlé jön be a maga határozott mazsolásságával. Később előtűnnek tropikális jegyek, de nagyon alacsony fordulatszámon. Jól itatná magát, ha az alkohol nem ütne be mellé. 4p

Primator – Weizen
Alapvető bajor stílusú búzasör sok banán és szegfűszeges jeggyel. Bármikor legurul egy, főleg mivel eléggé vonzó az ára. megváltást ne várjunk viszont tőle. 5p

Keresés