Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Lager vs Ale - Tudod miben különböznek? [Videóval]

Gábor | beerselection.hu
2017. 09. 01. 16:00:00
Lager vs Ale - Tudod miben különböznek? [Videóval]

Ha egy kicsit jobban belemerülünk a sörök világába, gyorsan nehézségekbe ütközhetünk. Mi az a lager? És miben más az ale (ejtsd: él) típusú sör? Összefoglaltuk nektek a legfontosabb infókat, hogy ne kelljen emiatt aggódnotok... :)

Ha egy kicsit jobban belemerülünk a sörök világába, gyorsan nehézségekbe ütközhetünk. Milyen sörtípusok vannak? Oké van lager és ale (ejtsd: él), de mi az a lager? És miben más az ale típusú sör? Összeszedtünk néhány fontos információt róluk, hogy ne kelljen emiatt aggódnotok... :)

1.) Az Ale sörök felsőerjesztésű élesztővel készülnek, amely onnan kapta a nevét, hogy az erjedési folyamat során az élesztő a sörlé tetején úszik. Ale-k esetében az erjedésért a Saccharomyces cerevisiae élesztőfaj a felelős.
Ettől eltérően a Lager sörök alsóerjesztésű élesztővel készülnek, amely a sörlé aljára ülepszik le az erjedési folyamat során. A sörlé erjesztését lagerek esetén a Saccharomyces pastorianus élesztőfaj végzi.

2.) A legtöbb Ale típus szobahőmérsékleten erjed (16-24 °C), néhány különleges saison esetén magasabb hőmérséklettel is találkozhatunk (35-38 °C). A lagerek ezzel szemben ennél jóval hidegebb hőmérsékletet igényelnek, 10 °C alatt érzik jól magukat az élesztőtörzsek.

3.) Az ale sörökről általánosságban elmondható, hogy sokkal robusztusabbak, teltebbek, komplexebbek, magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, és az élesztő melléktermékként észtereket termel, ami a gyümölcsös ízekért felelős. Míg a lager sörök letisztultak, könnyedek, és kifejezetten szénsavasak, alacsonyabb alkoholtartalommal.

4.) Az Ale-k több ezer éves múlttal rendelkeznek (szobahőmérsékleti erjedésének is köszönhetően), alkoholtartalma miatt gyakran tisztább volt mint az akkori ivóvizek. Ezzel szemben a lagerek szélesebb körben csak 1842 után tudtak elterjedni, amikor feltalálták a modern hűtési technológiát, így egész évben főzhetővé váltak a lager sörök.

5.) A lager szó a német tárolni (lagern) kifejezésra vezethető vissza. Míg az aleket régen kis sörnek / asztali sörnek is nevezték az alacsony alkoholtartalma miatt.

Szeretnél többet megtudni erről a témáról? Van 3 perced? Akkor ezt a videót neked ajánljuk! (angol nyelvtudás szükséges)

Tartalomhoz tartozó címkék: Hír

Keresés