Leírás és Paraméterek
Merlot szőlőtönkölyön spontán, tehát addicionális élesztő nélkül, boroshordóban erjesztett savanyú sör. A tönköly Lelovits Tamás termőterületéről érkezett.
Beerselection vélemény: A szőlőfajtára jellemző enyhe csersavasság az alapja a sörnek, egy kellemesen savanyú tétetelről beszélhetünk, nem uralkodik a savanyú ízvilág a sörön. Illatában és ízében is érkeznek a Merlot-ra jellemző gyümölcsös, ribizlis jegyek.
Vita nélkül az eddigi legjobb, legkerekebb Hungarian Terroir a Monyo-tól.
A savanyú sör olyan sör, amelynek szándékosan savanyú, savas vagy fanyar íze van. A hagyományos savanyú sörök közé tartoznak a belga lambic, a gueuze, a flamand vörös sörök, valamint a német gose. A savanyú sörök úgy készülnek, hogy vadélesztő törzseket vagy baktériumokat engednek a főzetbe, majd felforralják a sörlevet, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok és később ne befolyásolhassák az erjedést.
A savanyított sörhöz leggyakrabban használt mikrobák a Lactobacillus és a Pediococcus baktériumok, míg a Brettanomyces gomba szintén hozzáadhat némi savasságot a sörhöz.
A savanykás íz elérésének másik módszere a gyümölcsök hozzáadása, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a szerves savakhoz, például a citromsav kialakulásához.
Ha szeretnél többet megtudni erről a sörstílusról, nézd meg YouTube videónkat!
Savanyú sörök
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli