Leírás és Paraméterek
„Ez bor.” Hirdeti a flamand vörös ale típusú sörök leghíresebb sörfőzdéjének, a Rodenbachnak egy régi plakátja. A Rodenbach Grand Cru a klasszikus példa a flamand vörös sörökre. Ez a sör mutatja a legtöbb hasonlóságot a borokkal, egyrészt íze és aromája, másrészt burgundy színe miatt. Ezt a fajtát évekig érlelik hatalmas, nyitott fahordókban. A jó vörösborhoz hasonlóan fűszeres, vaníliás ízeket kap a tölgyfától, melynek tannintartalma miatt a benne érlelt sör fanyarsága kellemesen összehúzza a szánkat. Ez az erősen savas, egyedülálló főzet minden bizonnyal ott van minden ínyenc tízes listáján.
A savanyú sör olyan sör, amelynek szándékosan savanyú, savas vagy fanyar íze van. A hagyományos savanyú sörök közé tartoznak a belga lambic, a gueuze, a flamand vörös sörök, valamint a német gose. A savanyú sörök úgy készülnek, hogy vadélesztő törzseket vagy baktériumokat engednek a főzetbe, majd felforralják a sörlevet, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok és később ne befolyásolhassák az erjedést.
A savanyított sörhöz leggyakrabban használt mikrobák a Lactobacillus és a Pediococcus baktériumok, míg a Brettanomyces gomba szintén hozzáadhat némi savasságot a sörhöz.
A savanykás íz elérésének másik módszere a gyümölcsök hozzáadása, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a szerves savakhoz, például a citromsav kialakulásához.
Ha szeretnél többet megtudni erről a sörstílusról, nézd meg YouTube videónkat!
Savanyú sörök
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli