Leírás és Paraméterek
A fejlett világban ma már hozzászoktunk ahhoz, hogy bármikor ivóvíz minőségű vizet fogyaszthatunk. Ennek alapja a hatékony csatornarendszer, beleértve a tisztítóműveket és a higiénikus vízhálózatot. Míg már a római korban is működött ilyen rendszer (bár nem olyan technikai szinten, mint ma), addig a későbbi Európa a középkortól a 19. század végéig már nem volt ennyire fejlett. A szennyvizek tisztítatlanul és általában a szabadban a folyókba folytak; gyakran egyszerűen az utcára dobták őket. Ezért pl. a különösen szennyezett szennyvizet termelő cserzőműhelyeknek a városokon belül a folyón lefelé kellett elhelyezkedniük. Az emberek a vizet a helyi kutakból vagy a folyókból nyerték, és ezért az ilyen vizek általában tele voltak mikrobákkal, és betegségeket okozhattak. Aki megengedhette magának, nem ivott sima vizet.
A sör volt a kedvenc italuk: Mivel a sörfőzés során felforralják, a főzővízben lévő összes mikrobát elpusztítják. Ezenkívül a komlónak bakteriosztatikus hatása van, és megakadályozza az új baktériumok elszaporodását. Végül, de nem utolsósorban az erjesztés olyan mértékben csökkenti a sör pH-szintjét, hogy a közönséges kórokozó baktériumok nem maradnak életben benne. A középkor embere természetesen nem ismerte ezeket a tudományos tényeket, de azt próbálgatás útján tudták, hogy a víztől gyakran megbetegedtek, de a sörtől nem.
Az akkori szabványos sörökben kevesebb alkohol volt, mint manapság, de közelebb álltak a 2-4%-os alkoholtartalmú világos sörökhöz. A Szent Gallen kolostor (ma Svájc) Kr. u. 830-ból származó kéknyomtatványa egy speciális sörfőzdét mutat be az ilyen típusú sörök számára (valamint további 2 sörfőzdét az erősebb sörök számára). A kolostorokban az ilyen söröket "Kovent"-nek vagy "Kofent"-nek nevezték. A nagy ivásigényű nehéz munkások és a gyermekek számára ezt Bambergben még egy lépéssel tovább vitték: Még alacsonyabb alkoholtartalmú könnyű söröket főztek egy speciális sörfőzési technikával. Hogy az ilyen sör az alacsony alkoholtartalom ellenére bakteriológiailag stabil legyen, a normál söröknél jobban komlózták (az IPA-khoz hasonlóan, hogy az Indiába történő szállításhoz tartósabb legyen).
Az Aecht Schlenkerla Rauchbier Hansla ma is folytatja ezt a hagyományt: alacsony alkoholtartalmú (<1,2 % alkoholtartalom), komlós, szűretlen füstölt sört főznek ezzel a régi sörfőzési technikával. Ugyanakkor 100 ml-enként csak 13 kalóriát tartalmaz, azaz fél literenként 65 kalóriát.