Barion Pixel
Nem titkoljuk, hogy oldalunkon a felhasználói élményének fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

.

Schlenkerla Hansla 0,5L

Webshop ár
43.450 Ft
49.970 Ft

Leírás és Paraméterek

A fejlett világban ma már hozzászoktunk ahhoz, hogy bármikor ivóvíz minőségű vizet fogyaszthatunk. Ennek alapja a hatékony csatornarendszer, beleértve a tisztítóműveket és a higiénikus vízhálózatot. Míg már a római korban is működött ilyen rendszer (bár nem olyan technikai szinten, mint ma), addig a későbbi Európa a középkortól a 19. század végéig már nem volt ennyire fejlett. A szennyvizek tisztítatlanul és általában a szabadban a folyókba folytak; gyakran egyszerűen az utcára dobták őket. Ezért pl. a különösen szennyezett szennyvizet termelő cserzőműhelyeknek a városokon belül a folyón lefelé kellett elhelyezkedniük. Az emberek a vizet a helyi kutakból vagy a folyókból nyerték, és ezért az ilyen vizek általában tele voltak mikrobákkal, és betegségeket okozhattak. Aki megengedhette magának, nem ivott sima vizet.

A sör volt a kedvenc italuk: Mivel a sörfőzés során felforralják, a főzővízben lévő összes mikrobát elpusztítják. Ezenkívül a komlónak bakteriosztatikus hatása van, és megakadályozza az új baktériumok elszaporodását. Végül, de nem utolsósorban az erjesztés olyan mértékben csökkenti a sör pH-szintjét, hogy a közönséges kórokozó baktériumok nem maradnak életben benne. A középkor embere természetesen nem ismerte ezeket a tudományos tényeket, de azt próbálgatás útján tudták, hogy a víztől gyakran megbetegedtek, de a sörtől nem.

Az akkori szabványos sörökben kevesebb alkohol volt, mint manapság, de közelebb álltak a 2-4%-os alkoholtartalmú világos sörökhöz. A Szent Gallen kolostor (ma Svájc) Kr. u. 830-ból származó kéknyomtatványa egy speciális sörfőzdét mutat be az ilyen típusú sörök számára (valamint további 2 sörfőzdét az erősebb sörök számára). A kolostorokban az ilyen söröket "Kovent"-nek vagy "Kofent"-nek nevezték. A nagy ivásigényű nehéz munkások és a gyermekek számára ezt Bambergben még egy lépéssel tovább vitték: Még alacsonyabb alkoholtartalmú könnyű söröket főztek egy speciális sörfőzési technikával. Hogy az ilyen sör az alacsony alkoholtartalom ellenére bakteriológiailag stabil legyen, a normál söröknél jobban komlózták (az IPA-khoz hasonlóan, hogy az Indiába történő szállításhoz tartósabb legyen).

Az Aecht Schlenkerla Rauchbier Hansla ma is folytatja ezt a hagyományt: alacsony alkoholtartalmú (<1,2 % alkoholtartalom), komlós, szűretlen füstölt sört főznek ezzel a régi sörfőzési technikával. Ugyanakkor 100 ml-enként csak 13 kalóriát tartalmaz, azaz fél literenként 65 kalóriát.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Ezeket is ajánljuk

Monyo GF Grumpy Octopus 0,33L

Webshop ár
1.240 Ft
Bolti ár
1.430 Ft

Szent András Sörfőzde Ködfelhő 0,33L

(1)
Webshop ár
1.300 Ft
Bolti ár
1.500 Ft

Kuchlbauer Weisse 0,5L

Webshop ár
890 Ft
Bolti ár
1.020 Ft

Kuchlbauer Helles Bier 0,5L

Webshop ár
890 Ft
Bolti ár
1.020 Ft

Schlenkerla Helles Lager 0,5L

(1)
Webshop ár
1.290 Ft
Bolti ár
1.480 Ft

Szent András Sörfőzde Behemót 0,33L

(1)
Webshop ár
1.830 Ft
Bolti ár
2.100 Ft

Hoptop Belga Búza 0,33L

Webshop ár
890 Ft
Bolti ár
1.020 Ft