Leírás és Paraméterek
Mindenki hallott már mézsörről, ugye? De a mézes sör sem kutya, sőt. A Černa Hora mesterei is tudják ezt, így született meg 14°-kal és 5,7%-os alkoholtartalommal a Kvasar. A méz épp csak leheletnyi, épp annyira érzékelni jelenlétét, amennyitől különlegessé válik a kóstolás, a klasszikus sörös ízvilág nem tűnik el. Csak az élmény édes, mint a méz, a Kvasar maga a sör keserűségének varázsát hozza. Olyan ital, amelyből senki sem ivott egyszer – a szerelem életre szól és ismétlést kíván.
Černá Hora
Ha valaki ellátogat Brünnbe, érdemes tenni egy kitérőt mintegy 25-30 kilométerre, megtekintendő a Černá Hora nevezetű morva falucskát. Pontosabban inkább megízlelendő: innen ugyanis 1298-ban egy bizonyos Matouš nevezetű birtokos állítólag helyi sört vitt szekereivel a Templomos Lovagrend egyik birtokadományozási ünnepségre, amivel nagy sikert aratott. Hogy mi ennek a jelentősége?
Azt, hogy ez így volt-e pontosan, nem tudjuk, de az nem véletlen, hogy 1530-ből már írásos emlék őrzi, hogy helyben főzik a sört. Méghozzá jó sört, mert a főrendű Lichtenstein és az Auersperg család másképp aligha tulajdonolja a gyárat a későbbiekben. Igaz, cseh és morva földön egyáltalán nem volt szokatlan, hogy főnemesek sört főzetnek. Egészen 1802 májusáig így volt ez, amikor is a napóleoni háborúk nyűgeit újabb csapás tetézte: a gyár a malátázóban keletkezett tűz miatt teljesen porig égett. A tűrhetetlen állapoton úrrá lettek a jó morvák, nagy levegőt véve újjáépítették a főzdét. A 19. században a Geislerek, a Nebel-Türkheimek, a Pereira-Arnsteinek, majd August Fries birtokolta a Főnixként újraéledő üzemet: utóbbi nevéhez köthető 1871 és 73 között a modern gyár felépítése. A 20. század további tulajdonosváltásokat, majd államosítást hozott magával egészen a legutóbbi rendszerváltásig, de egy dolog mit sem változott: a sörök remek mivolta.
A Lager egy alsó erjesztésű sörtípus, melyet alacsony hőmérsékleten tárolnak, ekkor ülepedik és tisztul a sör. 1960 óta a lágerek térnyerése töretlen, mára messze a legnépszerűbb sörtípus a világon éppen ezért egy a sörök világában kevésbé jártas ember valószínűleg egy lágerre gondol, amikor megkérdezik tőle, hogy szereti-e a folyékony kenyeret.
Rengeteg típust és altípust különböztetünk meg, talán a legismertebb a Pilseni vagy Pilsner melyet Csehországban, Plzeňben főztek először. A legegyszerűbben színük alapján lehet őket kategorizálni.
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli