Leírás és Paraméterek
Velen, a madarász a névadója ennek a bajor hagyományokba oltott, ám mégis igazi cseh, szűretlen búzasörnek, amely 4,8%-os az alkoholtartalmát és 12°-os szárazanyag-tartalmát köszönheti a szakértelemnek, amellyel készült. Gyönyörű szín, kicsit mézes ízvilág: nyáron igazán hűsítő ital. És hogy mi köze Velenek és a Boskovice település címerében is fellelhető, de a sör címkéjén is látható fésűnek a Černa Horához? Hát ahhoz sok Velent kell meginni, hogy eláruljuk.
Szárazanyag tartalom: 12°
Alkoholtartalom: 4,8%
Černá Hora
Ha valaki ellátogat Brünnbe, érdemes tenni egy kitérőt mintegy 25-30 kilométerre, megtekintendő a Černá Hora nevezetű morva falucskát. Pontosabban inkább megízlelendő: innen ugyanis 1298-ban egy bizonyos Matouš nevezetű birtokos állítólag helyi sört vitt szekereivel a Templomos Lovagrend egyik birtokadományozási ünnepségre, amivel nagy sikert aratott. Hogy mi ennek a jelentősége?
Azt, hogy ez így volt-e pontosan, nem tudjuk, de az nem véletlen, hogy 1530-ből már írásos emlék őrzi, hogy helyben főzik a sört. Méghozzá jó sört, mert a főrendű Lichtenstein és az Auersperg család másképp aligha tulajdonolja a gyárat a későbbiekben. Igaz, cseh és morva földön egyáltalán nem volt szokatlan, hogy főnemesek sört főzetnek. Egészen 1802 májusáig így volt ez, amikor is a napóleoni háborúk nyűgeit újabb csapás tetézte: a gyár a malátázóban keletkezett tűz miatt teljesen porig égett. A tűrhetetlen állapoton úrrá lettek a jó morvák, nagy levegőt véve újjáépítették a főzdét. A 19. században a Geislerek, a Nebel-Türkheimek, a Pereira-Arnsteinek, majd August Fries birtokolta a Főnixként újraéledő üzemet: utóbbi nevéhez köthető 1871 és 73 között a modern gyár felépítése. A 20. század további tulajdonosváltásokat, majd államosítást hozott magával egészen a legutóbbi rendszerváltásig, de egy dolog mit sem változott: a sörök remek mivolta.
A bajor búzasör (Hefeweizen) nevéhez hűen búzamalátából készül, jellemzője a ködös megjelenés, általában vastag, hosszan tartó habbal, illatában és ízében is erős szegfűszeges és banános jelleggel, amit a felhasznált élesztőnek köszönhet. A komlókeserű teljesen a háttérbe szorul, alkoholfoka 4,9 - 5,6% között alakul.
Ha szeretnél többet megtudni erről a sörstílusról, nézd meg YouTube videónkat!
Búzasörök és típusaik
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli