Leírás és Paraméterek
Elérhető: 2021.05.31
A MONYO elköltözik a főzdeparkból, így egy utolsó sörre még összedugták a fejüket a Horizontos, Mad Scientist-es és HopTop-os srácokkal.
Ennek eredménye egy egyszerre savanykás és édes, málnával, citrommal, tonkababbal és vajas keksszel főzött Pastry Sour.
Illatában intenzíven a málna jelenik meg egy kis citrusossággal, amit a tonkabab marcipános-mandulás aromája egészít ki. Ízben kiegyensúlyozott a savanyú-fanyarság és a laktózos édesség. Rengeteg málna, egy csipetnyi citrom, a lecsengése pedig szintén citromos-lime-os, savanykás és málnás. Nagy, krémes és "laktózos" a kortyérzet.
A Pastry Sour kifejezés leggyakrabban olyan savanyú sörre utal, amelyet szándékosan édesre főznek, és gyakran nem erjeszthető cukrokkal, például dextrózzal és laktózzal készül (ezeket azért nevezik nem erjeszthetőnek, mert az élesztő nem eszi fel őket, és nem alakítja át alkohollá). Ezeket a söröket rengeteg édes összetevő, például gyümölcsök, mályvacukor, keksz, kókuszdió stb. hozzáadásával főzik.
A savanyú sör olyan sör, amelynek szándékosan savanyú, savas vagy fanyar íze van. A hagyományos savanyú sörök közé tartoznak a belga lambic, a gueuze, a flamand vörös sörök, valamint a német gose. A savanyú sörök úgy készülnek, hogy vadélesztő törzseket vagy baktériumokat engednek a főzetbe, majd felforralják a sörlevet, hogy elpusztuljanak ezek a baktériumok és később ne befolyásolhassák az erjedést.
A savanyított sörhöz leggyakrabban használt mikrobák a Lactobacillus és a Pediococcus baktériumok, míg a Brettanomyces gomba szintén hozzáadhat némi savasságot a sörhöz.
A savanykás íz elérésének másik módszere a gyümölcsök hozzáadása, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a szerves savakhoz, például a citromsav kialakulásához.
Ha szeretnél többet megtudni erről a sörstílusról, nézd meg YouTube videónkat!
Savanyú sörök
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli